Owoców podkreślą sezon, w którym powstała kompozycja, wprowadzą grę faktur, kolorów, są ciekawym i niecodziennym środkiem wyrazu artystycznego.
Wybieramy owoc:
Zwracamy uwagę na wielkość owoców tak aby w kompozycji zachować optymalne proporcje.
Sprawdzamy czy są świeże, bez obić, uszkodzeń, chorób i szkodników.
Pamiętajmy, że tlen atmosferyczny powoduje ciemnienie miąższu niektórych owoców.
Stosujemy - dowolność niekontrolowana
Jako naczynie:
- wydrążamy środek, gdzie mocujemy plastikowy pojemnik, w który wkładamy namoczoną gąbkę florystyczną lub nalewamy wodę,
- wydrążamy środek, gdzie mocujemy plastikowy pojemnik, w który wkładamy namoczoną gąbkę florystyczną lub nalewamy wodę,
- obkładamy naczynie robocze (np. plastikowy pojemnik) układając owoc obok owocu, do mocowania przydatny jest drut fi 1-1.5 (tę czynność najlepiej wykonywać na płaskiej powierzchni).
Element dekoracyjny naczynia
- najlepiej wyeksponowane będą w naczyniu przeźroczystym. Pamiętajmy, że sok może zmętnić i zakwasić wodę, tym samym szkodząc kwiatom. Najlepiej posłużyć się zestawem dwóch pojemników. Do środkowego wlewamy wodę i ustawiamy kwiaty, powierzchnię pomiędzy naczyniami wypełniamy owocami.
- najlepiej wyeksponowane będą w naczyniu przeźroczystym. Pamiętajmy, że sok może zmętnić i zakwasić wodę, tym samym szkodząc kwiatom. Najlepiej posłużyć się zestawem dwóch pojemników. Do środkowego wlewamy wodę i ustawiamy kwiaty, powierzchnię pomiędzy naczyniami wypełniamy owocami.
Składowa bukietu
- najważniejsze to solidne zamocowanie owocu, najlepiej użyć do tego drewniany patyk (wykałaczki, patyczki do szaszłyków) lub mocny drut florystyczny. Nasza przedłużka nie powinna się wyginać pod ciężarem owocu.
Każda pora roku przynosi w darze coś ciekawego. Drobne owoce kaliny, dzikiej róży, jarzębiny, jesienią można pozyskać w najbliższym parku a przy okazji wybrać się na spacer :).
Natomiast po szyszki raczej nie wybierajmy się śnieżną zimą. Trudno znaleźć pod śniegiem poza tym mogą być już pociemniałe i nasiąknięte wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz